Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Français English Deutsch 

Auvergne

De Auvergne in het hart Frankrijk is een onbedorven gebied dat bestaat uit 4 departementen: de Allier, de Cantal, de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme.
In een zeer zuivere lucht ziet u hier vulkaanbergen en kratermeren, grote dennenbossen en rivierkloven.

Vanaf het midden van Frankrijk strekt zich een enorme, afgesleten bergwereld uit: het Massif Central, een oud vulkanisch massief dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Het hart van dit massief wordt ingenomen door de streek Auvergne, een streek vol behouden tradities en met een eigenzinnig volk.
De vele burchten en kastelen vertellen echter over de weerbare geschiedenis van de streek.
De enige grote stad is Clermont-Ferrand, een stad die gedomineerd wordt door de Michelin-fabriek en zijn geschiedenis.
In de Auvergne, die ook wel de groene long van Frankrijk word genoemd ontspringen bekende rivieren als de Dordogne, de Allier en de Lot De Auvergne is ook bekend om zijn vele warmwater- en mineraalwaterbronnen.

-Allier is het meest noordelijke departement van Auvergne, en wordt gekenmerkt door de gelijknamige rivier die door het landschap slingert en de meer dan vijfhonderd kastelen die dit gebied herbergt. Het gebied van de Allier biedt een zeer afwisselend landschap: van de valleien van de rivieren de Allier en de Cher en het coulissen-landschap van de Bocage Bourbonnais tot de eerste heuvels van het Centraal Massief.
De hoofdstad Moulins, gelegen aan de Allier, was de trots van de hertogen van Bourbon. Vele artiesten, architecten en schilders droegen bij aan de rijkdom van de stad. De stad staat dan ook op de lijst van Franse Steden van Kunst en Geschiedenis.
Het Forêt de Tronçais is het grootste eikenbos van Europa, met eiken van wel driehonderd jaar oud. Een bekende stad in Allier is Vichy, waar het gelijknamige bronwater vandaan komt.

L'Entreprisemei t/m augustus€ 475 - 495
Moulin de Lavalhele jaar€ 645 - 795
Rien sans Peine15 april tot eind december.€ 300 - 395
Le Bon Patrongehele jaar, in overleg€ 350 - 525
La Piquehele jaar€ 475 - 1200

- Cantal, de streek van de beroemde Cantalkaas, is een dunbevolkt gebied met een prachtige natuur en fraaie panorama's. Hier lopen de bruine Salers koeien in kleine groepjes rustig te grazen en zie je hier en daar nog de burons waar de kaas werd gemaakt. In de Cantal ligt het grootste natuurpark van Frankrijk, het Parc Naturel des Volcans D'Auvergne.
De hoofdstad is Aurillac, deze stad ligt aan een kruispunt van verschillende streken: de vallei van de Lot, de vulkanen van de Auvergne en de oevers van de Dordogne..

- het departement Haute-Loire is een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk waar het soms lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Haute-Loire is een gebied dat rijk is aan beken en rivieren. De Allier slingert door de mooie Gorges d'Haute Allier, het domein van de zalm. Middeleeuwse stadjes als Broude en Langeac hebben mooie kerken en leuke markten. In het plaatsje La Chaise Dieu vindt in augustus een gerenommeerd muziekfestival plaats.
Tijdens een wandeling over een van vele gemarkeerde wandelroutes kunt u van alles tegenkomen: wilde bloemen, talloze vogels zoals buizerds, rode en zwarte wouwen, maar ook roodborstjes en vinken en soms een hert, vos, konijn of fazant. De hoofdstad is Le-Puy-en-Velay, hier ontspringt de rivier de Loire.

L'Etang NabotGans het jaar€ 395 - 550
La Belle Vuehele jaar€ 200 - 250
Les Planquettes-lot 46juni tot september€ 1100
La Trémièremedio mei tot medio september€ 385 - 450
Hier is 'tapril t/m half oktober€ 245 - 295

-De Puy de Dôme is een bekend en geliefd toeristisch gebied met maar liefst 80 oude vulkanen. Qua oppervlakte en hoogte is dit het grootste vulkanengebied van Europa.
Op 60 kilometer van de hoofdstad Clermont-Ferrand ligt het Parc-Régional-des-Volcans. Het is een uniek en ongerept natuurgebied, gevormd uit vulkanen die al duizenden jaren geleden zijn gedoofd. In het hart ligt het Massif du Sancy (1886 m). De wegen zijn er over het algemeen rustig, behalve naar de top van de 1465 meter hoge Puy-de-Dôme en de Puy Mary die onder toeristen zeer populair zijn. Op de top van deze slapende vulkanen kun je in een oogopslag alle vulkanen van de Auvergne zien.

Hoewel de Auvergne geen echte wijnstreek is maakt men toch in de Puy de Dôme de Côtes d'Auvergne (Chateaugay, St Pourcain, Boudes). Deze wijnen worden steeds beter van kwaliteit. De kazen zijn beroemd: fourme de Ambert, Laguiole, Salers, bleu d' Auvergne en St Nectaire om er een paar te noemen. De keuken is een echte boerenkeuken met smakelijke gerechten zoals de truffade (aardappelschotel), de bijzondere pounti ( taart van gehakt, kool en pruimen) en potée auvergnate (rijk gevulde boerensoep).

Kaart Frankrijk

 

Beschikbare huizen