Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Français English Deutsch 

Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne ligt in Midden Frankrijk, de hoofdstad van de regio is Dijon. Bourgogne is de streek bij uitstek in Frankrijk waar liefhebbers van lekker eten, drinken en cultuur hun hart op kunnen halen. U vindt er mooie kunststeden, kastelen onder kleurige dakpandaken, lieflijke wijnhellingen, dromerige kanalen en rivieren.

De Bourgogne (Bourgondië) is een streek met een heuvelachtig landschap en een prachtige natuur, het heeft een rijke historie, die met het ontstaan van het Koninkrijk Bourgogne terugvoert tot 408 na Christus. De Bourgogne is een streek rijk aan kunst. In Nevers, de stad van het aardewerk, in de Hospices van Beaune en in Dijon, de artistieke hoofdstad, valt op dit gebied veel te bewonderen.

Bourgogne Parayeind april - half oktober€ 200 - 490
Les Bouillotsjuli en augustus€ 480
La Grange Gentillegehele jaar€ 450 - 600
La Maison du Boisgehele jaar€ 330 - 395
Domaine de la Cureapril t/m oktober€ 495 - 625

Dijon is overigens ook de stad waar de Crème de Cassis vandaan komt, een alcoholische drank van zwarte bessen.
De departementen zijn:

-Côte d'Or: De hoofdstad Dijon is een mooie stad, evenals Beaune. De uitgebreide en wereldberoemde wijngebieden zijn een bezoek meer dan waard. Mooie dorpjes zijn Châteauneuf-en-Auxois en Flavigny-sur-Ozerain.

-Nièvre: Deze streek bezit uitgestrekte wouden en meren. Het Parc naturel de Morvan is favoriet bij wandelaars en natuurliefhebbers. Dit natuurpark is het groene hart van de Bourgogne. Het is een ruig, dicht bebost gebied met woeste beken en riviertjes.

Vakantiewoning DumasVanaf eind maart t/m herfstvakantie€ 330 - 670
Motjegans jaar€ 480
La Charretterie du Manoir de Gourelgehele jaar€ 500 - 550

In de Morvan kunt u kanoën, raften, paardrijden, zeilen, windsurfen, klimmen en in de winter langlaufen. In de buurt van hoofdstad Nevers ligt ook het formule 1 circuit Magny-Cours.

-Saône-et-Loire: Dit is het departement waar wijnen vandaan komen zoals Pouilly-Fuissé, Mâcon en de Beaujoulais. Het glooiende land nodigt uit tot wandelingen en fietstochten. Een mooi dorpje is Semur-en-Brionnais.

-Yonne: Dit departement is genoemd naar de rivier de Yonne en heeft een rijk cultureel erfgoed met als één van de hoogtepunten de basiliek van Vézelay. Daarnaast is het een gebied waar de wereldberoemde Chabliswijnen vandaan komen. Tijdens een boottocht over de Yonne maakt u kennis met de vredige sfeer van het landschap van de Bourgogne. Cluny, Paray-le- Monial, Vézelay, La Charité-sur-Loire, Auxerre en Fontenay zijn mooie stadjes en dorpen uit de Romaanse tijd.

Bourgogne is natuurlijk bekend om haar wijnen. Chablis, Mâconnais en Côtes de Nuits zijn bekende namen. Er zijn in deze regio 8 verschillende druivenrassen; 4 witte en 4 blauwe. Van de productie van wijn is zo'n 70% wit en 30% blauw.
Een culinaire tip zijn Gougères, kleine kaassoesjes.

Het Bourgondische eten is hier uitgevonden: Boeuf Bourguignon, Civet de Lièvre, Escargots à la Bourguignonne, Oeufs à la Meurette en nog vele andere heerlijke gerechten.

Kaart Frankrijk

 

Beschikbare huizen