Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Français English Deutsch 

Bretagne

Bretagne is een schiereiland met een overwegend landelijk karakter in het noordwesten aan de kust van Frankrijk en bestaat uit de departementen Côtes d'Armor, Finistère, Île et Vilaine en Morbihan. De regio heeft prachtige eilanden, indrukwekkende riffen en steile kusten.

Aan de grote rivieren die hier de zee instromen zijn steden verrezen zoals St-Brieuc, Lezardrieux, Tréguier, Lannion en Morlaix. Aan de Côte de Granit Rose is het klimaat haast subtropisch te noemen, dit komt door de warme golfstroom en met haar relatief noordelijke ligging is dit voor veel Nederlanders een populaire vakantiebestemming.

Le Petit Lapingehele jaar€ 355 - 560

Bretagne is de meest westelijke regio van Frankrijk. Aan de kust liggen zowel levendige badplaatsen als oude vissershavens. In het binnenland vindt u mooie steden met een Middeleeuws karakter en spectaculair natuurschoon. Voor de kust van Bretagne liggen meer dan 300 eilanden. Er zijn indrukwekkende overblijfselen uit de prehistorie te vinden en sfeervolle Middeleeuwse plaatsen, kerken en kastelen. De hoofdstad van Bretagne is Rennes, gelegen in het departement Ille-et-Villaine. Rennes is een mooie stad met kenmerkende vakwerkhuizen en smalle straatjes.

-Côtes-d'Armor heeft een grillige kust met veel baaien en kleine dorpjes. De grote getijdenverschillen, tot wel 12 meter,zorgen er bij vloed voor dat grote stukken strand onder water staan; bij eb komen de rotsen tevoorschijn. Hier lopen de douanierspaden.
Deze wandeling voert langs bossen met cipressen en langs vogelreservaten als Île Grande en Les Sept Îles. Paimpol, gelegen in het noordwesten, is een gezellig stadje. U kunt hier vandaan met de boot naar het fraaie autovrije eiland Île de Bréhat. Ook bekend vanwege zijn roze kleur is de granietkust van Ploumanach, waar je je op een andere planeet waant. De indrukwekkende kust bestaat uit grote rotsblokken die als het ware door de zee op elkaar gestapeld zijn. De hoofdstad van Côtes-d'Armor is Saint-Brieux.

-Finistère betekent letterlijk einde (finis) van het land (tère). Het departement ligt dan ook in het uiterste westen van Frankrijk, aan drie kanten omgeven door zee. Het is een ruig gebied, met aan de kust indrukwekkende rotsformaties.
Het Parc Naturel Régional d'Armorique is zeer divers en biedt naast de kuststreek ook heiden en bossen. Concarneau is een gezellig vissersstadje. De hoofdstad van dit departement is Quimper, bekend om zijn pottenbakkers en zijn mooie kathedraal.
Het pittoreske stadje Pont-Aven is een aanrader met zijn talrijke kunstgaleries.

- Ille-et-Vilaine heeft een glooiend landschap, met in het noorden prachtige baaien. Evenals in het departement Côtes-d'Armor is ook hier het getijdenverschil enorm. De meest bekende baai is die van de Mont-Saint-Michel, op de grens met Normandië.
Het gebied rond de toeristische trekpleister Mont-Saint-Michel behoort tot het werelderfgoed van de Unesco.
Rennes is zowel de hoofdstad van Bretagne als van Ille-et-Vilaine. Een andere bekende stad in dit departement is de ommuurde havenstad Saint-Malo.

- Morbihan, voornamelijk een agrarische streek, is vooral bekend door de Golf van Morbihan. De honderden eilandjes zijn een paradijs voor vogels, en dus ook voor vogelliefhebbers. In deze streek vindt u de beroemde menhirs. Vooral de stenen cirkels en rijen bij de toeristische kustplaats Carnac zijn bijzonder. Waarschijnlijk werden de menhirs gebruikt als een soort kalender zodat de bewoners de zaai- en oogsttijd konden bepalen.. Vanaf Q uiberon is een tocht naar Belle-Île-en-Mer zeer de moeite waard. Belle-Île is het grootste Bretonse eiland in de Atlantische Oceaan. Het eiland heeft een ruwe kustlijn, met aan de oceaanzijde hoge rotsen.

Bretagne is onlosmakelijk verbonden met de 'crêperies', de pannenkoekenhuizen die pas sinds begin 1900 in deze vorm bestaan. In deze creperies eet men de zogenaamde galettes de blé noir (boekweitpannekoeken) en natuurlijk ´crepes´. De ´kouign amanis´ een van de meest bekende gastronomische specialiteiten uit Bretagne, deze broodachtige koek druipt van de boter. De havens zijn een heus paradijs voor de liefhebbers van kreeft, langoesten, oesters, mosselen en vis.

Bretagne is een regio boordevol tradities en folklore en de regionale specialiteiten worden hier gekoesterd! Geniet vaneen bolée de cidre (een kom cider) of chouchen (lokale drank). Of laat je verrassen door een plateaux de fruits de mer, kig ha farz (stoofgerecht), far breton of kouign-amann (zoet, zoet gebak)…

Kaart Frankrijk

 

Beschikbare huizen