Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Français English Deutsch 

Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon heeft ruim 200 km kust aan de Middellandse Zee en ligt tussen de Camargue en het oostelijk gedeelte van de Pyreneeën. Het is een zeer divers gebied, met de laaggelegen kustgebieden (200 kilometer aan zandstranden), het middelgebergte in het departement Lozère en de hoge bergtoppen in de Pyreneeën.
Deze zuidelijk gelegen regio bestaat uit de historische provincies Languedoc en Roussillon.

Het gebied staat bekend om haar gezellige badplaatsen, eeuwenoude vissershavens en luxe jachthavens. Het Canal du Midi is een 250 km lang kanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en loopt door de regio's Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. Het kanaal begint bij Toulouse en mondt uit in de Middellandse Zee bij de vissersplaats Sète.
Typerend voor de kust van de Languedoc-Roussillon zijn de binnenmeren, de "étangs". Verder landinwaarts liggen karakteristieke steden zoals Nîmes, Montpellier, Narbonne en Perpignan. In de streek zijn vele overblijfselen uit de Romeinse tijd te bezichtigen.

A Impasse de MimosaApril t/m Oktober€ 450 - 900
Audeviegehele jaar€ 395 - 595
Domaine de Cassagnolegehele jaar€ 280 - 1085
Frangouillegehele jaar€ 375 - 1125
Maison le Rêvegehele jaar€ 775 - 1285


in de departementen Gard en Lozère, liggen de Cevennes. Het is een van de zes nationale parken van Frankrijk en bestaat voornamelijk uit bossen, steppen en bremstruiken. Er leven diverse roofvogels zoals bijvoorbeeld de dwergvalk, de grote nachtuil en de wouw. De Cevennes strekken zich uit tot aan de Gorges du Tarn, een streek met diepe kloven waar vooral veel kanovaarders komen.
Ook cultureel gezien heeft Languedoc- Roussillon veel te bieden, van carnavalsfeesten tot stierengevechten.

- Het departement Aude, vernoemd naar de gelijknamige rivier die door dit gebied stroomt, ligt tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Aude is een gebied van tarwe en wijngaarden. De grond is vruchtbaar en groen in de Razès en langs het Canal du Midi, en in het zuiden, in de Corbières en de Minervois, liggen de beroemde wijngaarden.
Aude wordt ook wel het Land der Katharen genoemd. In de oude stad Carcassonne, hoofdstad van Aude, is de geschiedenis van de ridders en de inquisitie op meerdere plaatsen terug te vinden. De burchtstad torent boven het laagland van de vallei uit en vormt het ideale vertrekpunt voor boeiende ontdekkingstochten: van historische tot gastronomische wandelingen, wijnroutes en fraaie boswandelingen. Carcassonne wordt vaak la ville aux deux cités genoemd: de boven- en vestingstad, la Cité, en de benedenstad la Bastide Saint Louis. La Cité is de grootste intacte middeleeuwse vestingstad van Europa, en domineert de hele omgeving. Talloze bezienswaardigheden worden er binnen de machtige muren bewonderd. Op de andere kant van de rivier Aude ligt de zogenoemde Bastide Saint Louis, die vaak als het moderne Carcassonne wordt beschouwd, maar die uit de 13de eeuw dateert.

Bergerie Le FournasGehele jaar€ 450 - 660
Villa MontagneVan mei t/m oktober€ 695 - 1495
Mas Mourjuni tot september€ 1400 - 1700
Ventilhacfebr t/m november€ 250 - 650
Les Volets Bleushele jaar€ 500 - 1325

- Het landschap van departement Gard wordt grotendeels bepaald door de Cevennes en de rivieren Tarn en Jonte. Het zuiden ligt voor een stukje aan de Middellandse Zee met plaatsen als Aigues-Mortes en Le Grau du Roi. De belangrijkste plaatsen zijn Alès en hoofdstad Nîmes, de stad van de zeven heuvels,met als bezienswaardigheid onder andere les Arènes, de arena tegenwoordig regelmatig Provencaalse stierengevechten worden gehouden. Iets ten noordoosten van Nîmes staat de Pont du Gard, het indrukwekkende aquaduct dat rond 50 na Christus werd gebouwd om de hoofdstad van water te voorzien. Verder zijn er heel veel kleine gezellige stadjes te bezichtigen, zoals Anduze en Uzès.

- Het noorden van de Hérault is bergachtig, het midden glooiend, en het zuiden is vlak. Een departement waar je onder andere uitstekend kunt wandelen. Het departement is vernoemd naar de gelijknamige rivier, die ontspringt op de Mont Aigoual in het zuiden van de Cevennes, vanwaar hij zuidwaarts naar de Middellandse Zee loopt. Bekende badplaatsen in Hérault zijn bijvoorbeeld Cap d'Agde, met 14 kilometer strand, en La Grande Motte, met veel moderne flats. De hoofdstad is Montpellier.

- De Lozère is het meest dunbevolkte departement van Frankrijk. Het landschap is zeer afwisselend. Zowel de Margeride, een groen en weids gebied met beken en rivieren en kleine dorpjes, als de hoogvlakte van Aubrac zijn een ideaal wandelgebied. Zuidelijker in Lozère liggen de prachtige Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte midden in de Causses, de kalkstenen hoogplateaus. Iets oostelijker, tussen Aigoual en Mont Lozère, liggen de Cevennes. De hoofdstad van de Lozère is Mende, met een middeleeuwse kern en een fraaie kathedraal.

Le Loriot12 maanden€ 250 - 750
Les Magnoliashele jaar€ 595 - 1190
Acaciagehele jaar€ 350 - 550
Les Marcassins 9gehele jaar€ 550 - 900
Moulin de Baylehele jaar€ 210 - 850

-Pyrénées-Orientales is een streek met een Catalaanse sfeer. Naast de bergen van de Pyreneeën, de met wijngaarden bezaaide heuvels en de valleien met perzik- en abrikozengaarden, heeft dit departement een zeer populaire kust met tal van leuke plaatsjes. De hoofdstad is Perpignan, dat vele interessante kerken telt. Er worden in Perpignan regelmatig markten gehouden, zoals de zomerse vlooienmarkt op zondagmorgen (Palais des Expositions).
De streek staat ook bekend om haar wijnen. Het is het meest uitgestrekte wijngebied ter wereld, waar vooral veel rode wijnen vandaan komen. Côteaux de Languedoc is met 50.000 hectare het grootste wijndistrict. Corbières is 15.000 hectare groot. Ten noorden hiervan ligt de Minervois, dat 5000 hectare groot is. Oostelijk hiervan de kleinere gebieden St-Chinan en Faugères.

De Languedoc-Roussillon kent een rijke traditie wat betreft de gastronomie. Brandade de Morue uit Nîmes,een gerecht gemaakt van gedroogde kabeljauw, de Aligot uit de Aubrac, een puree van aardappels, room en tomme fraîche, beignets van zachte uien uit de Cevennen, de truffade, aardappels met kaas uit de oven en natuurlijk de tapenade van olijven en ansjovis, om maar een paar gerechten te noemen.

Kaart Frankrijk

 

Beschikbare huizen