Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Français English Deutsch 

Lorraine

De licht heuvelachtige regio Lotharingen (Lorraine) bestaat uit vier departementen: Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en de Vogezen (Vosges). Het is de enige Franse regio die grenst aan drie verschillende andere landen - België, Luxemburg en Duitsland. De regio Lotharingen is net als de Elzas een vroeger gebied van Duitsland geweest. Hierdoor zijn er hier veel Duitse invloeden terug te vinden.

Aan de westkant wordt het begrensd door de Schelde, aan de oostkant door de bovenloop van de Maas, de Moezel en de Saar. Het watertoerisme is dan ook een belangrijke trekpleister van dit gebied.
De verscheidenheid van de cultuur in Lorraine is groot. Het heeft invloeden van zowel Frankrijk als van België en Duitsland, met bezienswaardigheden als het kristal van Baccarat, de vioolbouwers en het aardewerk.

La Sapinièrehele jaar€ 300 - 14772379

-Het departement Meurthe-et-Moselle ontleent haar naam aan de rivieren de Meurthe en de Moezel. Niet ver van hoofdstad Nancy komen deze twee samen. Nancy is een van de belangrijkste centra van de Art Nouveau in Frankrijk, de kunststroming die onder leiding van Emile Gallé, meester glas-maker en meubelmaker, ontstond in Nancy. Hoogtepunten uit deze periode zijn nog volop herkenbaar aanwezig in de stad.

- Het departement Meuse grenst in het noorden aan België en vormt het groene hart van Lorraine. De hoofdstad is Bar-le-Duc. Een streek met dichtgegroeide bossen, rivieren en rustige paden en weggetjes. Het Lac de Madine is een mooie plek om te vissen, zeilen, golfen, zwemmen en te wandelen. In de bossen van het Massif d'Argonne en in de Saulxvallei zijn verschillende gemarkeerde paden te vinden voor mountainbikers, en voor paardrijtochten en wandeltochten.

- Het departement Moselle is een mooie wandelstreek. Het is de streek van het Middeleeuwse kasteel van Malbrouk, de bouwwerken van de Maginot-linie met onderaardse forten en de kunst en tradities op het gebied van kristal en aardewerk.
In de hoofdstad Metz, gelegen aan de Moezel, staat de Saint-Étienne kathedraal, met onder andere de gebrandschilderde ramen van Marc Chagall. Metz is een van de oudste steden in Frankrijk.

- In het departement Vosges (Vogezen) ligt het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges, een mooi wandelgebied met een afwisselende natuur van bossen, meren, rivieren, veengebieden, steile rotsen en kalksteenheuvels.
De Vogezen zijn ook bekend om de vele kuuroorden met eigen thermale bronnen, zoals Vittel, Contrexéville, Bains-les-Bains en Plombières-les-Bains. De streek beschikt over zeven moderne wintersportcentra, waarvan Gérardmer en La Bresse de bekendste zijn.
De hoofdstad is Épinal, maar Domrémy-la-Pucelle, met rond de 200 inwoners, is waarschijnlijk het meest bekende dorp van de Vogezen: hier werd in 1412 Jeanne d'Arc geboren. Haar geboortehuis bestaat nog steeds en is tegenwoordig een museum.

De bekendste quiche uit Frankrijk komt uit Lotharingen. De hartige quiche Lorraine wordt gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling van de taart bestaat uit een mix van eieren en room waarbij in de quiche Lorraine spek en kaas worden toegevoegd.
Bijzonder zijn de bergamotsnoepjes uit de omgeving van Nancy. De macaron is de kleurrijkste lekkernij uit Frankrijk.
Baba au Rhum is hét nagerecht van de Franse keuken. Het zijn cakejes, veelal in tulband vorm, die in een grote pot rum zitten. Door heel Frankrijk worden de schelpvormige madeleines gegeten, kleine cakes. Ook is de Lorraine beroemd om zijn heerlijk mirabellen.

Kaart Frankrijk

 

Beschikbare huizen