Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Nederlands Français Deutsch 

Midi-Pyrénées

De regio Midi-Pyrénées is met zijn acht departementen de grootste regio van Frankrijk (zelfs nog groter dan Nederland) en grenst aan Spanje.
De departementen zijn Ariège, Aveyron, Haute Garonne, Gers, Lot, Hautes Pyrenees, Tarn, Tarn et Garonne.
Het is een zeer dunbevolkt gebied dat echter al vanaf 15.000 voor Christus bewoond is. Men vindt de sporen hiervan op vele plaatsen terug zoals bijvoorbeeld de Katharenkastelen.

- Het departement Ariège, met hoofdstad Foix, is een agrarische streek aan de voet van de Pyreneeën.
Omdat dit gebied rijk is aan snel stromende beken en rivieren, treft u er ook veel watermolens aan, vooral langs de rivier de Arize. Bijzonder zijn ook de grotten van Mas d'Azil, de enige in Europa waar je met de auto doorheen kunt rijden.

Gîte St Jean de Pergeshele jaar€ 400 - 700
Le BouriouMai à octobre€ 700 - 1700
Puylagardemei t/m september€ 560
Au Rouquethele jaar€ 385 - 545
Chateau de Barbet 57zomer€ 490 - 1323

-De Aveyron is één van de oudste departementen van Frankrijk en heette vroeger "Rouergue". De natuur wordt voor het grootste deel bepaald door het Parc Naturel Régional des Grands Causses. Aan de oostkant liggen de Cevennen, aan de noordkant het dal van de rivier de Lot, aan de zuidkant liggen de vlaktes van de Languedoc en aan de westkant de Monts de Lacaune. De hoofdstad van Aveyron is Rodez.

- De Haute-Garonne ligt aan de voet van de Pyreneeën. Het landschap is afwisselend, de combinatie van bos, platteland en bergen is zeer aangenaam. De hoofdstad van Haute-Garonne is het levendige Toulouse, de vierde stad van Frankrijk. De stad kent een monumentaal centrum met veel oude gebouwen die veel vertellen over de geschiedenis van de stad.

- De Gers, genoemd naar de gelijknamige rivier, is een ruim, glooiend gebied, bekend van de wijngaarden, zonnebloemvelden en natuurlijk de Armagnac. De hoofdstad is Auch, waar ook de fraaie kathedraal St.Marie staat. Dagtochten naar de Pyreneeën en Spanje zijn vanuit Gers heel goed mogelijk, en ook de Atlantische Oceaan is niet ver weg.

MonpanalMei t/m oktober€ 745 - 895
La Domaineop aanvraag€ 575 - 950
Mas de Bourioumei tot en met september€ 850 - 1750
Au Palmier de Barranapril t/m oktober€ 105 - 830
Domaine le Cèdre, Gite Au Tilleulhele jaar€ 350 - 895

- De Lot is een departement van rivieren, wijngaarden en kastelen en bestaat uit een aantal zeer diverse gebieden: de Quercy Blanc, de Bouriane en de rivieren de Dordogne en de Lot. U vindt er de befaamde Causses (kalksteenplateaus met grotten en onderaardse rivieren) van Figeac, Saint-Céré en Limogne. De oude binnenstad van hoofdstad Cahors is voor een groot deel bewaard gebleven. De stad ligt in een meander van de rivier de Lot en is hierdoor geheel omgeven door water. De middeleeuwse pont Valentré is een van de meest bijzondere bruggen.
Een bezoek zeker waard is het plaatsje Rocamadour, vanwege de bijzondere ligging en de historische monumenten.

- Het departement Hautes-Pyrénées wordt gekenmerkt door bergen. De bekendste berg is waarschijnlijk de Col du Tourmalet (2114 meter. In de Hautes-Pyrénées liggen bekende wintersport- gebieden, bijvoorbeeld La Mongie (met de Tourmalet, dat samen met Barèges het grootste skigebied van de Franse Pyreneeën vormt). De hoofdstad is Tarbes, gelegen op slecht dertig minuten van de skistations en op minder dan een uur van de bekende sites van de Pyreneeën zoals het Cirque de Gavarnie, het observatorium van de Pic du Midi en de watervallen van de pont d'Espagne. De bekendste stad van deze streek is ongetwijfeld bedevaartsoord Lourdes, de grootste katholieke bedevaartsplaats in Frankrijk. De plaats is gelegen tussen de uitlopers van de Pyreneeën. Het hele jaar door wordt de stad bezocht door pelgrims vanuit heel de wereld.

Le Pigeonnier du Bourg27/03-30/10€ 10000
Le Pigeonnier de Cabanesgehele jaar beschikbaar€ 350 - 450
Médiévalehele jaar€ 500 - 650
La HûthéJuni tot oktober€ 875 - 1450
Racanièresniet in de winter€ 190

- Het departement de Tarn is vernoemd naar de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt. De Tarn heeft diepe inkepingen in het landschap geslepen, de zogenaamde Gorges du Tarn. De hoofdstad van Tarn is Albi, geboorteplaats van kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901). Hier vindt u ook de kathedraal Sainte-Cécile, het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Het plafond van de kathedraal is door Italiaanse kunstenaars beschilderd met fresco's uit de Renaissance. In het plaatsje Castres vindt u het Goyamuseum, geweid aan de Spaanse schilder Fransesco Goya (1746-1828).

- Het departement Tarn-et-Garonne met de prachtige kalkplateaus van de Quercy, is heuvelachtig. Het dunbevolkte departement omvat vijf verschillende streken: in het noorden de heuvels van Quercy, in het noordwesten de vallei van de Garonne, in het zuidwesten de heuvels van Cascogne, een gebied waar knoflook, granen en zonnebloemen worden verbouwd, in het noordoosten liggen de rivierengten van de Aveyron met erboven de kalksteenplateaus van de Quercy, en in het zuidoosten bevinden zich de hellingen van de Tarn en de Garonne. De Tarn-et-Garonne brengt 80% van al het fruit van de Midi-Pyreneeën voort. Omringd door water en groen, te midden van heuvels met fruitbomen en de veelbelovende wijngaarden, ligt het gezellige stadje Moissac. De hoofdstad van dit departement is Montauban.

Er is een aantal aperitiefjes dat exclusief gemaakt wordt in de streek Midi-Pyrénées. Zo zijn er de Pousse-Rapière, een levendige cocktail van Armagnaclikeur gecombineerd met een bruisende witte wijn en de Floc de Gascogne. Dit is een heerlijke combinatie van een frisse druivensap en Armagnac, beide uit het departement Gers.
In de Ariège heeft men een glas Hypocras om mee te proosten. Dit drankje is van middeleeuwse oorsprong en wordt op speciale wijze bereid.

Le Jardinapril tm oktober€ 240 - 340
Cournouhele jaar€ 350 - 475
La Petite FontanelleHet gehele jaar€ 325 - 525

Het bekendste gerecht uit de Midi-Pyrénées is de cassoulet. Het wordt gemaakt uit witte bonen, gesmolten in ganzenvet. Het wordt veelal gepresenteerd met varkensschenkel, saucijsjes en kruiden. Het wordt gewoonlijk opgediend in een schoteltje van aardewerk.
Uit de Aveyron komen heerlijke kazen oa de wereldberoemde en geliefde Roquefort en de Laguiole.
In de Gers en de Lot is men specialist op het gebied van de foie gras, ganzenlever.
In de Aveyron eet men de Aligot, een gerecht van kaas, room en aardappelen.

Map of France

 

Available houses