Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Nederlands Français Deutsch 

Nord-Pas de Calais

De regio Nord-Pas de Calais, de meest noordelijke regio van Frankrijk, bestaat uit 2 departementen: Nord en Pas-de-Calais.
Nord-Pas de Calais heeft veel steden met een rijke geschiedenis, levendige cultuur en diverse musea.
In Nord-Pas-de-Calais zijn vijftig Franse museums en daarom kan dit gebied met recht de museumstreek worden genoemd. In de steden van Nord-Pas-de-Calais vind je overal prachtige architectuur. Denk maar eens aan de Grand'Place d'Arras, de Cathédrale Notre-Dame de Grâce de Cambrai, de Vieille Bourse de Lille , Beffroi de Béthune, Beffroi d'Arras en de Bourgeois de Calais.


In de regio Nord-Pas-de-Calais speelde zich in de jaren 1914-1918 het grootste gewapende conflict af dat ooit is uitgevochten: de oorlog die we later de eerste wereldoorlog zijn gaan noemen. In dit deel van het westelijk front, waarvan het loopgravenstelsel van de Belgische kust tot aan de Zwitserse grens liep, zijn zware slagen geleverd, vooral door het Britse leger. In de hele regio zijn daarvan de sporen en de littekens in het nu zo lieflijke landschap nog steeds terug te vinden. In het noordelijke grensgebied van Frankrijk zijn vier herdenkingsroutes uitgezet onder de naam "Chemins de mémoire". Ze geven een beeld van de grote gebeurtenissen van de Europese en van de Mondiale geschiedenis.

-Nord is het meest noordelijke departement van Frankrijk, grenzend aan België. Het hart van dit departement bestaat uit een mooi bosrijk gebied: het park van St. Armand. Le Cateau-Cambrésis is de geboortestad van Henri Matisse (1869-1956). In het Fenelon-paleis is het Matisse-museum gevestigd. Het museum, dat in 1952 door Matisse zelf werd opgericht, biedt een uitgebreid overzicht van oeuvre: schilderijen, tekeningen, gravures, beeldhouwwerken en gouaches. Het Musée des Beaux Arts in hoofdstad Lille is na het Louvre in Parijs het tweede kunstmuseum van Frankrijk.

- Op amper vier uur rijden van Nederland en twee uur van Brussel, Parijs en Londen ligt het departement Pas-de-Calais met als hoofdstad Arras. De lange kuststrook van de regio Nord-Pas de Calais wordt ook wel de Opaalkust (Côte d'Opale) genoemd vanwege het mooie licht.
Bij eb trekt de zee zich zo ver weg dat het enorme strand in een paradijs voor strandactiviteiten verandert. De kuststrook van de Côte d'Opale leent zich ook uitstekend om te wandelen, kajakken of te gaan paardrijden.
De stranden, duinen en kliffen strekken zich uit over 120 kilometer, tussen Calais en Berck-sur-Mer. Meteen achter deze kust begint het Parc Naturel Régional du Boulonnais, een afwisselend gebied met glooiend weideland, marmerplateaus, krijtrotsen en boomgaarden. U vindt er vissersdorpjes en badplaatsen zoals bijvoorbeeld Le Touquet Paris-Plage. Langs de kust kunnen mooie wandelingen en fietstochten worden gemaakt.

De Noord-Franse kookkunst wordt beïnvloed door Vlaanderen en Picardië, zoals een karakteristiek produkt als chicon (witlof) laat zien.
Als hoofdgerecht is er karbonade op z'n Vlaams, of konijn met pruimen. Tijdens de maaltijd drinkt men ambachtelijk gebrouwen bier en sterke drank zoals jenever. De kazen zijn sterk van karakter, zoals de Vieux-Lille en de verbazingwekkende Maroilles . De maroilles wordt ook voor de bekende flamiche (hartige taart) gebruikt. Beroemd zijn de moules-frites! Je eet ze met je handen en de frietjes worden opgediend in kartonnen bakjes.

Map of France

 

Available houses