Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Nederlands Français Deutsch 

Pays-de-la-Loire

De regio Pays de la Loire ligt aan de Franse westkust. Ze heeft een kuststrook van zo'n 450 kilometer welke wordt afgewisseld door fijne zandstranden, bekende badplaatsen en rotskusten.
Er zijn prachtige zandstranden in de departementen Vendée en de Loire-Atlantique.
In de minder bekende streken zoals Mayenne, Sarthe en Maine-et-Loire, is het authentieke Frankrijk nog te vinden. Pays de la Loire staat bekend om haar kastelen en paleizen, maar ook de wijnen uit dit gebied zijn beroemd.

Het platteland is uitstekend geschikt voor wandelliefhebbers en fietsers. De fietsroutes van La Loire à vélo hebben een totale lengte van 800 kilometer Er lopen Koninklijke rivieren door het achterland van de Pays de la Loire heen. Ook zijn hier megalieten, historische bouwwerken en monumenten te bewonderen.
De rivier de Loire met een lengte van bijna 1000 km heeft een prominente rol in het landschap. Het is het gebied waar in de 15e eeuw het hof van Frankrjk bezit nam van de streek. De vele kastelen zijn daar nog steeds stille getuigen van. De bekendste kastelen zijn ongetwijfeld Chambord, Chenonceaux, Cheverny en Amboise. Maar er zijn er nog veel meer die vaak heel bijzonder zijn en meer dan de moeite van een bezoek waard.
De verschillende departementen van de regio Pays de la Loire zijn:

-Loire Atlantiqueaan de benedenloop van de Loire heeft als hoofdstad Nantes. Een lichtglooiende streek met een agrarische inslag. Aan de zuidkant van de Loire liggen de beroemde wijngaarden van de Muscadet.-Maine-et Loire met als hoofdstadAngers is een streek die ook bekend staat als l'Anjou. Angers heeft een indrukwekkend kasteel en is een prima winkelstad. Langs de Loire liggen verschillende dorpen met grotwoningen.
De streek rond Saumur is ook een prima vakantiegebied.

-Mayenne, genoemd naar de rivier die het departement domineert. Hoofdstad is Laval. Een gevarieerd landschap waar de rivier de Mayenne de hoofdrol speelt.

-Sarthe met zijnhoofdstad is Le Mans, bekend van de 24 uurs race. Naast het asfalt van het circuit tref je er 14000 ha woud aan met 3000 km wandelpaden en ca 4000 km rivier, beek en stroompjes.

-Vendée strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan en de hoofdstad is La Roche sur Yon. De plek voor een prachtige strandvakantie met brede zandstranden en dennenbossen langs de kust. Ook moeras en polderlandschappen waar je goed kunt fietsen. Leuke vissersplaatsjes en de eilanden Île d'Yeu en Noirmoutier.

Door de verschillende landschappen kun je in de Pays de la Loire genieten van uiteenlopende smaken. De keuken is in een voortdurende dialoog tussen de aarde en de zee. Gourmands zullen aan de kust genieten van heerlijke zeevruchten en schaaldieren, zoals platte oesters aan de kust van de Vendée en sardientjesin Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Typische streekgerechten zijn de rillettes du Mans , cul de veau à l'angevine (kalfsvlees uit Anjou), en specialiteiten met vlees of vleeswaren die worden opgediend met mâche (veldsla), bonnotte(aardappel) ofmogette(boontjes).
Bekende kazen uit de streek zijn de curé nantais en de crémet. Wie van zoet houdt kan zijn hart ophalen aan verrukkelijke taarten en berlingots (snoepjes) uit Nantes. Geniet van zoete kaasdesserts uit de Anjou, gerechten met appel en van de brioche (zoet brood) uit de Vendée.
Voor wat betreft de alcoholhoudende drank is er een keuze uit muscadet, wijnen uit Anjou, TouraineofSaumur, pommeau du Maine, cointreau of wijnen uit de Vendée.

Map of France

 

Available houses