Bonjour.nl - Huisjes in Frankrijk
Nederlands Français Deutsch 

Poitou-Charentes

Poitou-Charentes is de zonnigste plek van West-Frankrijk met de meeste zonuren per jaar. De gemiddelde zomertemperatuur is 26 graden Celsius. Dit heeft te maken met een warme golfstroom in de Atlantische Oceaan.
Het landschap van de regio is erg divers, denk maar eens aan de moeraslanden van het marais poitevin, de caves de Cognac, de mooie kustlijn van de Atlantische oceaan en de oude haven van La Rochelle en Royan.

Beau Gesteall year € 400 - 1260
Cognacall year€ 350 - 1000
Mulsanneall year€ 400 - 1260
Boerderijapril-okt€ 350 - 750

De regio bestaat uit de departementen Charente, Charente Maritime, Deux-Sèvres en de Vienne.

-De Charente is vernoemd naar de gelijknamige rivier, die bij La Rochelle (Charente-Maritime) uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het is een gebied met vele riviertjes , meren met zandstrandjes en schilderachtige dorpjes. Aubeterre-sur-Dronne bijvoorbeeld, verkozen tot één van de plus beaux Villages de France. Een historisch en artistiek dorpje, waarvan de in de berg uitgehakte monolithische kerk uit de zesde eeuw wereldberoemd is. Een andere bekende plaats is Cognac, gelegen aan de Charente. De hoofdstad is Angoulême.

-Charente-Maritime is niet alleen 450 kilometer kust met 150 kilometer zandstranden - de streek Pays de Saintonge bijvoorbeeld kenmerkt zich juist door zonnebloemvelden, wijngaarden, kastelen, abdijen, middeleeuwse kerkjes, Romaanse opgravingen, vermaarde Cognachuizen en de rivier La Charente. De hoofdstad van dit departement is La Rochelle. In het plaatsje Saint Jean D'Angely is er elke woensdag- en zaterdagochtend een grote markt met veel biologische producten en een zeer uitgebreid assortiment schelp- en schaaldieren.

-Tussen Niort (gelegen in het departement Deux Sèvres) en La Rochelle ligt het moerasgebied Marais Poitevin, een waternetwerk dat in de 13e eeuw door monniken werd aangelegd. Dit gebied staat ook bekend als Groen Venetië (Venice Verte). Per boot zijn hier mooie tochten te maken, maar ook om te wandelen en te fietsen is dit een mooi gebied.

-Vienne is een afwisselend departement. In het gebied rondom hoofdstad Poitiers, vindt u heuvels, bossen, rivieren, landbouw en wijnbouwHaut-Poitou is een klein authentiek wijngebied, het zijn veelal kleine wijnboeren die lekkere landwijnen verbouwen van de cabernet-, gamay- en sauvignondruif. Het meest bekende drankje van de Poitou-Charentes is echter de Pineau. Liefhebbers van golfen kunnen terecht bij de golfbanen van Golf du Haut-Poitou, gelegen aan de glooiende oevers van het Lac Saint Cyr, een mooi recreatiemeer.

Door de Poitou-Charentes loopt een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Langs deze route tref je veel religieuze Romaanse kunst aan zoals de Abbaye de Saint-Savin-sur-Gartempe, de Abbaye aux Dames de Saintes, de Abbaye de Fontdouce, de Eglise Notre-Dame-la-Grande en de Eglise Saint- Pierre d'Aulnay-de-Saintonge.
Het Festival des Nuits Romanes staat helemaal in het teken van het fraaie religieuze erfgoed. Er is veel levendigheid in de straten van La Rochelle. De verschillende maritieme festivals geven aan dat er een sterke band bestaat tussen de Poitou-Charentes en de oceaan. Hoe verder je naar het zuiden in de Poitou-Charentes gaat, hoe heuvelachtiger het landschap wordt. Je komt hier in de streek van de Cognac terecht. Cognac is de typische drank voor dit gebied. In het plaatsje Jarnac in het huis van Courvoisier kun je zelf meewerken in de kelders aan het proces van het maken van cognac. Je kunt de cognacstreek ook goed verkennen door de Route de Cognac te lopen, fietsen of rijden.


Niet alleen cognac typeert de streek, maar ook voorziet de Atlantische oceaan de Poitou-Charentes van zeevruchten en schaal- en schelpdieren.
Houd je van lekker eten, dan kun je je hart ophalen aan gevuld lamsvlees uit de Poitou, meloen uit de Haut Poitou, mojette (witte boontjes) of aardappelgerechten uit Ile-de-Ré. En natuurlijk is dit de streek van heerlijke roomboter uit de Poitou-Charentes. Na de maaltijd is er kaas en proef vooral de chabichou du Poitou. Geniet van desserts als kaastaart, broyé du Poitou, galette charentaise of galette de Niort met de smaak van engelwortel.
En om de maaltijden nog beter tot hun recht te laten komen, worden deze gecombineerd met regionale dranken zoals de Pineau des Charentes Cognac en de wijnen uit de Haut Poitou. Het wijngebied van Cognac is één van de grootste AOC wijnstreken van Frankrijk!

Map of France

 

Available houses